Over mij


Liefde voor natuur werd mij met de paplepel ingegoten. Zodoende werd op jonge leeftijd de basis voor natuurfotografie gelegd. Wandelend en kamperend met mijn ouders in de Veluwse bossen, de Zwitserse Alpen en andere natuurgebieden, ontdekte ik wat er allemaal leeft in de prachtige natuur die Europa rijk is.
Toen ik 12 jaar was mocht ik mee met oom Adri, natuurfotograaf, om foto’s te gaan maken. Spannend, vroeg opstaan, in het holst van de nacht vertrekken, een hertenveldje opzoeken midden in het bos, en dan muisstil wachten op zonsopkomst.

Van oom Adri kreeg ik mijn eerste, analoge spiegelreflexcamera. Wat een lol beleefde ik aan het fotograferen. De vragen die mij toen bezighielden: Wat voor fotorolletje ga ik kopen? 100 of 400 ASA? Hoeveel opnames? Hoe werkt het met sluitertijd en diafragma? Het was een ontdekkingsreis, een nieuwe wereld ging open. Toch belandde deze interesse in de ijskast. Het digitale tijdperk deed zijn intrede, analoog werd vervangen. In een jeugdige opruimdrift heb ik op 17-jarige leeftijd zelfs alles weggegooid: body, objectieven, statieven, alles.

De liefde voor fotografie kwam terug tijdens een huttentocht in Nationaal Park Val Grande Italië, ik was inmiddels 30 jaar. Na een nacht doorrijden begonnen we ‘s morgens vroeg aan de tocht naar de eerste hut. Het was behoorlijk inspannend, dus ’s avonds op tijd naar bed. De volgende ochtend werd ik vroeg wakker en wilde ik naar buiten gaan. Ik haalde de steen voor de deur weg, die anders openwaaide, en zag door een kier dat er gemzen vlak bij de hut stonden. Een vriendin had een spiegelreflexcamera bij zich, een Canon 600D, 18-135mm. Ik haalde heel zachtjes de camera uit haar tas, klikte, vervolgens nog een paar foto’s en de liefde voor fotografie was terug.

IMG_5845 (1280x853)
Genomen op 24-08-2013 7:17, Canon 600D f/5.6 1/200 ISO-320 135mm

Weer in Nederland aangekomen begon het verdiepen in wat er allemaal te krijgen was en wat eventueel aan mijn wensen zou voldoen. Na twee maanden onderzoek was ik er uit, het werd de Canon 100D met een Sigma 17-70mm objectief. Een leuke instapcamera waarmee ik het fotograferen verder zou kunnen ontwikkelen. Na een basiscursus fotografie op de Fotovakschool in Rotterdam ging ik aan de slag. De behoefte aan een portretlens (een Canon 50mm) volgde en later ook behoefte aan een telelens (Canon 75-300mm). Deze heb ik vervolgens ook aangeschaft. Door veel er op uit te trekken en te lezen probeerde ik het fotograferen steeds te verbeteren. Ik wilde ook graag mijn eigen stijl ontwikkelen.

Nu fotografeer ik met de Canon 6D en gebruik ik de volgende objectieven: een Canon 24-70mm f/4L IS, een Canon 70-300mm f/4.0-5.6L IS en een Canon 50mm f/1.8.
Het is geweldig om met deze apparatuur te werken want er zijn nauwelijks beperkingen. Het fotograferen is allen maar genieten dus,

Als mensen in je omgeving weten dat je fotografeert, krijg je ook geregeld de vraag of je wat voor ze kan betekenen. Aanvankelijk is dat best spannend, maar na meerdere fotoshoots raak je er aan gewend. Zodoende merk je dat het op een leuke en ontspannen manier kan gaan. Ook hierin ontwikkel je weer een eigen stijl. Mede door deze pagina kun je kijken of de stijl bij je past.

IMG_6185 (1280x853)
Voor wat de toekomst betreft, wil ik me blijven ontwikkelen in fotografie. En ook niet geheel onbelangrijk: vooral heel veel genieten van al het moois in de natuur.

There are no comments